Едър булгур от лимец с охлюви

Време за приготвяне: 60 минути

ЛИМЕЦЪТ:
2 ч.ч.едър булгур от лимец
1/2 ч.ч.олио
2 връзки пресен лук
1 глава стар кромид лук
200-300 гр. лапад или спанак
1 ч.л. червен пипер
Прясно смлян черен пипер на вкус
1 връзка пресен джоджен
1/2 връзка пресен магданоз
1 с.л. сол
2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. бульон от сварените охлюви

ОХЛЮВИТЕ:
2 кг.пресни охлюви
1 лава стар кромид лук
1/2 с.л.сол
10 зърна черен пипер
1-2 дафинови листа
1-2 сухи люти червени чушки(предварително опукани леко)
1/2 връзка пресен джоджен
1/2 връзка  пресен магданоз
Прясна целина
Пресен девисил
Олио 2-3 с.л.

ЗА СВАРЕНИТЕ ОХЛЮВИ:
1/2 пакетче чисто масло
2 стръка пресен лук
Лют червен пипер
Пресен джоджен
Листа от прясна салата за аранжиране

Ситно нарязания лук-пресен и стар се задушават в олиото.Добавя се измития едър булгур от лимец и се позапържва,след което се слага и нарязания лапад.След омекване на лапада се поръсва с червения и черния пипер.Налива се прясното мляко ,бульона от сварените охлюви и се посолява.Поръсват се ситно нарязаните джоджен и магданоз.Обърква се и се оставя на тих огън за 20 минути да поеме течносттса.По желание може  да се сложи сместта в тавичка и да се запече.

ОХЛЮВИТЕ:

Измитите охлюви се сваряват  в подсолена вода и след припенването им се добавят всички изброени подправки –едро нарязани. Охлювите се варят 20-30минути и се оставят да изтинат.След това се изваждат от черупките(оставят се няколко цели охлюва за украса на чинията).Задушават се леко в чистото масло и лютия червен пипер .Добавят се ситно нарязаните лук и джоджен.

Бульона се прецежда и се ползва за приготвянето на лимеца.

В подходяща чиния се сипва  булгур от лимец и към него се добавят охлювите.Чинията се аранжира с листа от прясна салата,върху които се поставят охлювите с черупката.