Бяло жито със зеленчуци
1 ч.ч. бяло жито
1 глава лук
1-2 бр. чушки
1-2 бр. домати
1 бр. малка тиквичка
1 бр. малък патладжан
100 г гъби
1 бр. морков
5- 6 скилидки чесън
4-5 с.л. олио
кубче бульон - телешки, пилешки или гъбен
черен пипер
целина и магданоз - листа
Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета, посолява и се оставя настрана за около половин час. В олиото се задушават ситно нарязания лук, настърганият на ситно ренде морков, нарязаните чушки, гъби, тиквичка и добре изплакнатият патладжан. Като се задушат, се прибавят нарязаните (или настъргани на ренде) домати, счукания чесън, бялото жито, останалите подправки, като се оставя малко от магданоза за поръсване и 2.5-3 чаши вода. Ястието ври на тих огън, докато водата се изпари и бялото жито набъбне. След това може да се прехвърли в тавичка и да се пече във фурна. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.